Prostatitis

Sta je prostatitis?

Profizikal easy flossing

Prostatitis je zapaljenje prostate. To je najčešći urološki problem kod muškaraca mlađih od 50 godina. Sastoji se od akutnog bakterijskog prostatitisa, hroničnog bakterijskog prostatitisa, nebakterijskog prostatitisa i prostatodinije. 

Prostatitis se dijagnostikuje uz pomoć više dijagnostičkih procedura:
– klinička slika i fizikalni pregled sa transrektalnim pregledom prostate,
– laboratorijske analize i
– ultrazvučni pregled koji bi trebalo obavezno izvršiti pri prvom pregledu i u akutnoj fazi bolesti. 

Pregled u našem centru vrši urolog Prof. dr Aleksandar Vuksanović, načelnik polikliničko – dijagnostičkog centra Klinike za urologiju UKCS.

Simptomi prostatitisa

Hronični prostatitis, uglavnom uzrokovan upalom prostate, je bolest mokrenja i seksualne disfunkcije. Stanje se ponekad naziva i sindromima hroničnog karličnog bola, jer postoje slučajevi kada je upala nejasna dok pokazuje slične simptome.

Često se pečenje pri mokrenju, bol u stidnoj regiji, preponama, genitalijama i seksualna disfunkcija pripisuju upali prostate. ​Prostatitis može biti akutni i hronični. U akutnoj upali se javlja visoka telesna temperatura, malaksalost, bolno i otežano mokrenje, a neretko pojava krvi u urinu, pa i zastoj mokrenja. Hronična upala prostate se, zbog odsustva septičke slike, teško dijagnostikuje. Faktori koji dovode do oboljevanja su pad imuniteta, postojanje prouzrokovača i ulaznih vrata za unos infekcije.

Svi pacijenti koji imaju problem sa prostatom, mogu pronaći trajno rešenje u našem centru.

zakažite pregled